top of page

Toplumsal Cinsiyet ve Queer Teori

Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2023

KURS KAPSAMI:

Antik Yunan'dan Freud ve Lacan'a tarihsel olarak toplumsal cinsiyet, queer teorinin tarihsel ve düşünsel gelişimi, Fransız filozof Michel Foucault'un Cinselliğin Tarihi kitabı, Judith Butler'in psikanaliz ve felsefeden etkilenen queer teorisinin aktarılacağı kursta cinsiyet rolleri ve toplumda cinsiyet algıları üzerinde durulacak. Cinsiyetin aktarılan mı yoksa kazanılan bir olgu mu olduğu meselesi kursun temel tartışma alanlarından birini oluşturuyor.


Her türlü bilgi ve kayıt işlemleri için :

🖥 educyprus.com (Online Ödeme & Hızlı Kayıt)

✉️ info@educyprus.com

📱+90 533 838 50 06





Toplumsal cinsiyet ve queer tartışmaları her gün toplumun gündeminde. Her ne kadar da bu alan siyasetçilerden hukukçulara kadar geniş bir kesim tarafından tartışılıyor olsa da esas önemli olan meseleye hakim bilim insanlarının tartışmalarını ve görüşlerini takip etmek.

Esas soru ve/veya sorun cinsiyetlerin toplumsal düzeyde nasıl ele alındığı ve tartışmaların ne düzeyde yapılabildiği.

Bu konudaki akademik tartışmalar neler, siyasetin olumsuz etki sahası dışında bu alanda çalışan bilim insanları neler söylüyor, dünyada bu konudaki tartışmalarda neler konuşuluyor, psikanaliz ve felsefenin tarihinde cinsiyet tartışmalarında neler konuşuldu ve halen hangi tartışmalar yapılıyor?

Tüm bu soru işaretlerine bu alanda önemli akademik çalışmalar yürüten Atakan Yorulmaz 5 hafta boyunca yanıt veriyor. Kursta katılımcılara bu alanın detaylarını aktarıyor, Freud'tan Lacan'a kadar yazılanları inceliyor, önemli başlıkların altını çiziyor ve tartışmaları doğru zeminde görmemizi sağlıyor.


KİMLER KATILABİLİR?


- Siyaset bilimi, felsefe, sosyoloji ve hukuka ilgi duyanlar, insan hakları, psikoloji, hukuk, siyaset bilimi, sosyal bilimler alanındaki öğrenciler, bu alanlarda aktif olarak çalışan ve/veya akademik çalışmalar yürüten, düşünmeye ve özellikle toplumsal cinsiyet tartışmalarına meraklı olan herkese açıktır.


HANGİ KONULARI ÖĞRENECEKSİNİZ?

HAFTALIK KURS PROGRAMI:

1. HAFTA: Felsefede ve Psikanalizde Cinsiyet

Antik Yunan'dan Freud ve Lacan'a kadar olan cinsiyet ile ilgili görüşler. 2.HAFTA: Toplumsal Cinsiyet Nedir?

Tarihsel olarak toplumsal cinsiyet kavramları ve düşünürler.

3.HAFTA: Cinsiyet Rolleri ve Toplum

Cinsiyetin aktarılan mı yoksa kazanılan mı bir mesele olduğu tartışması. 4. HAFTA: Foucault ve Cinselliğin Tarihi

Fransız filozof Michel Foucault'nun Cinselliğin Tarihi kitabı işlenecek.

5. HAFTA: Queer Teori ve Judith Butler - Queer Pratikler

Queer teorinin tarihsel ve düşünsel gelişimi, Judith Butler'in psikanaliz ve felsefeden etkilenen queer teorisi.


bottom of page