Anayasa Yargısı ve Anayasa Mahkemesi Kararları
Türkçe / Turkish
KURS KAPSAMI:
Anayasa Yargısının Kökenleri ve İşlevi, Özgürlük-Eşitlik-Haysiyet: Üç Temel Kavram, Ulusal Anayasalar - Uluslararası Antlaşmalar İkilemi, Anayasa Yargı Modelleri, Anayasaya Uygunluk Denetimi, KKTC'de İptal Davaları ve Anayasa Mahkemesi'nin Fonksiyonu, Önemli Kararların Analizi ve Güncel Tartışmalar.
KKTC'de ve dünya örneklerinde Anayasaya aykırı hareket edilirse ne olur?
Bunun seçilmiş siyasiler için bir yaptırımı var mıdır?
Açıkça anayasayı ihlal etmek suç mudur?
Anayasa Mahkemesi'nde iptal davasını herkes açabilir mi?
Bunun usulü, süresi nedir? Süreç nasıl işliyor?
İptal davası açılmazsa ne olur? Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdiğinde bu kararın etkisi nedir?
Bu sorular gibi daha birçok sorunun cevabını merak edenler için özel olarak tasarlanmış olan kurs 3 hafta sürecek ve kurs içeriğinde güncel birçok tartışmalı kararın da ayrıntılı analizi yapılacaktır. Konuya ilgi duyanlar için hem akademik eğitim hem de güncel olayları anlamak için bire bir uygulamalı anlatımıyla 'Anayasa Yargısı ve Anayasa Mahkemesi Kararları' 27 EKİM'de başlıyor !
KİMLER KATILABİLİR?
Siyaset bilimi ve hukuk temel konularına hakim olmak isteyenler, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler öğrencileri, gazeteciler, basın emekçileri, kamu görevlileri, mahkemeler teşkilatı çalışanları ve bu alana ilgi duyan herkes katılabilir.
KURS TARİHLERİ: 27 Ekim'den itibaren (3 Hafta)
KURS SAATLERİ: 20.00 - 21.30 - Perşembe
ÜCRET: 750 TL
ONLINE: Tüm eğitimler online platformlar üzerinden yapılacaktır.
HANGİ KONULARI ÖĞRENECEKSİNİZ?
HAFTALIK KURS PROGRAMI:
1.Hafta: - Anayasa Yargısının Kökenleri ve İşlevi,
- Özgürlük - Eşitlik - Haysiyet: Üç Temel Kavram,
- Dünyada Anayasa Yargısı Modelleri.
2.Hafta: - Ulusal Anayasalar - Uluslararası Antlaşmalar İkilemi,
- Anayasaya Uygunluk Denetimi,
- KKTC'de Anayasal Denetim Yolları ve İptal Davaları,
- Anayasa Mahkemesi'nin Fonksiyonu,
- Anayasaya Havale,
- Yargılama Süreci.
3.Hafta: - KKTC Anayasa Mahkemesi Yargılama Süreci,
- Dava Yazma Usulü,
- Önemli İçtihat Kararları
- Mahkemenin Temel Hak ve Özgürlüklere, İnsan Haklarına, Laiklik, Hukuk Devleti
vb. İlkelere Bakışı,
- Karar Okumaları ve Tahlili,
- Güncel Tartışmalar.


Öğretim Görevlisi Hakkında
TACAN REYNAR
ESKİ KIDEMLİ YARGIÇ, HUKUKÇU
1982 yılında Kıbrıs - Lefkoşa'da doğdu. 2004 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve akabinde avukatlık yapmaya başladı. Öğrencilik yıllarından itibaren birçok sivil toplum örgütünde görev aldı ve birçok çalışmaya katkı koydu. Yüksek lisansını Kamu Hukuku alanında yaptı ve yüksek lisans tezini güncellenmiş haliyle daha sonra "Karşılaştırmalı Federal Devlet" ismiyle kitap haline getirdi. Yargıçlık görevine atanmadan önce DAÜ Hukuk Fakültesi'nde bir dönem KKTC İdare ve Anayasa Hukuku dersleri verdi.
2010 yılında yargıçlığa atanan Reynar, 8 yıllık görev süresi boyunca birçok hukuk, aile ve ceza mahkemesinde görev aldı. 2018 yılının Mayıs ayında Lefkoşa Ceza Mahkemesi'nde Kıdemli Yargıç olarak çalıştığı bir esnada bu görevinden istifa etti. Reynar, istifa gerekçelerini "Neden istifa?" başlıklı açıklama ile kamuoyu ile paylaştıktan sonra Yenidüzen Gazetesi'nde haftalık köşe yazarlığı yapmaya başladı.
Özellikle siyaset, kamu hukuku, insan hakları ve uluslararası ceza yargılaması üzerine Harvard, Yale, Leiden, Pennsylvaina, Virginia, Middlesex, Londra (University of London), University of Alberta (Kanada), University of Geneva gibi birçok üniversite yanında, Amnesty International, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşların sertifika ve eğitim programlarına katılmış, ayrıca The New York Times Gazetesi'nin medya okulu olan The School of NYT'da 'How to Think and Write Like a Critic' kursunu da tamamlamıştır.
Şu anda Kanada'da aktif olarak serbest yazarlık yanında, hukuk alanında akademik çalışmalarını da sürdürmektedir.
2022 yılının Haziran ayında uluslararası online eğitim platformu CISSE'yi (Cyprus International Social Sciences Education) kurdu. CISSE'nin direktörü olan Reynar, iyi derecede İngilizce, orta derecede Fransızca ve İspanyolca bilmektedir.
Reynar 2022 yılında ifade özgürlüğüne, diğer insan hak ve özgürlüklerine, Kutlu Adalı’nın mücadelesi ve düşüncelerine sahip çıktığı nedeniyle 21.Kutlu Adalı Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Sertifikalı Kurslar
CISSE'de bütün kurslar sertifikalıdır ve kurs ücretine dahildir. Kurs sonunda sizden online sertifika için ek bir ücret talep edilmez.
Her kurs sonunda alacağınız sertifika örneği.
Talep etmeniz halinde İngilizce dilinde ayrıca düzenlenir ve size ücretsiz online gönderilir.

Nasıl Alınır?
CISSE'nin kısa ve uzun programlarının herhangi birini bitirdiğinizde okul ve öğretmen imzalı sertifika almaya hak kazanırsınız. Talebinize bağlı olarak sertifikanıza ek olarak ayrıca derste öğrendiğiniz konuları da içeren ders çizelgesi de eklenir.
Sosyal Medyada Paylaşın
CISSE sertifikaları online paylaşıma açıktır. Dilerseniz sertifikanızı Linkedin'de profilinize ekleyin, dilerseniz de diğer her türlü sosyal medya ortamında paylaşın. Sertifikaların tümü size kurs sonunda PDF olarak gönderilir. Talebinize bağlı olarak ayrıca basılı sertifikanızı adresinize de gönderebiliriz.
CISSE hangi ülkeye kayıtlıdır?
Kısa adıyla CISSE (Cyprus International Social Sciences Education) bir eğitim kurumu sıfatıyla Kanada-Ontario eyaletine kayıtlıdır. Aldığınız sertifikalarda CISSE adresi Kanada olarak görülecektir. Bu sertifikanızı Kanada'dan bir kurumdan aldığınız anlamına gelmektedir.
Başka sorunuz mu var? Bize sorun.